Csiriboo

24 adventi élmény - Adventi élmény naptár gyerekeknek

Ti hogy bírjátok, hogy egyre rövidebbek a nappalok, egyre hidegebb és sötétebb van kint? 

Az adventi időszak vége a karácsony és ezzel szinte egybeesik a téli napforduló, amikor újra elkezdenek a napok – igaz csigalassúsággal – hosszabbodni.  Az advent az az időszak, amikor egy kicsit nekünk kell becsempésznünk a fényt és a meleget az életünkbe. 

Erre szuper lehetőség az adventi készülődés. Bemutatunk most nektek pár adventi élmény ötletet, amivel feltölthetitek a gyerekek adventi élmény “naptárát”.

Az tél elején, az adventi időszakban a hidegre és a sötétre válaszként ösztönösen fordulunk a fény, a meleg, a puha anyagok, a melegítő illatok, mint a fahéj, a gyömbér, a szerecsendió vagy a szegfűszeg illata felé. És igen, az édes ételeket is szívesebben fogyasztjuk. 

Csodával hatja át a napokat a karácsonyi várakozás, a várakozás a világosságra, mind lelki, mind fizikai értelemben a téli napforduló miatt. A kisgyerekek számára adventi naptárak lényege a várakozás megélése, egy kapaszkodó, amivel ők is megélik az idő múlását az ő időn kívüli világukban. Ezt kisgyerekes szülőként együtt tudjuk megélni a gyerekekkel, ha a napi extra cukoradag és felesleges vásárlások helyett az élményekre, a kellemes érzetekre tudunk fókuszálni és minden napba csempészünk egy kis adventi hangulatot.

Hogy nézhet ki egy adventi élmény naptár?

Ez a szuper, hogy bárhogy! Nézz körül otthon, hogy miket találsz… Maradék anyagok? Tele van a fiók karácsonyi zoknikkal vagy régi babazoknikkal? Vagy van egy babaházikótok, amibe lehet rakni egy kis kincsesládát és mindennap belecsempészni az aznapi kis ajándékot? Gyűjtöttünk pár képet inspirációnak.

Hogy kezdj neki?

Nem kell előre megtervezni az egész hónapot – nem is tudom van-e, aki erre képes – elég csak előző este becsempészni az ajándékot. 

Mi lehet az ajándék? Nálunk egy kis nasi – hogy azért egyből reggel is élvezhessék a meglepetést, és valami, ami az aznapi élményt vetíti előre, pl.: ha délután mézeskalácsot sütünk, akkor egy szaggató forma, vagy ha gyertyát gyújtunk az udvaron, akkor 1-1 teamécses. Nálunk általában délután fér bele bármilyen program, úgyhogy olyanokat gyűjtöttünk, amiknél kimondottan előny is lehet, hogy már sötét van.

Nézzük is az élményötleteket:

Kössük össze a kellemest a hasznossal:

1. Rakjuk fel együtt az égősort!

2. Készítsünk és tegyünk az ajtóra koszorút

3. Díszítsük fel a lakást! (a kézműves ötleteknél mutatunk pár cuki ötletet)

  Konyhai dolgok

  4. Sütisütés a gyerekekkel

  • mézeskalács
  • fahéjas keksz
  • sütőtökös muffin

  5. Készítsünk meleg italt!

  • mézes tej
  • teából forralt “bor”
  • alkoholmentes bólé
  Kézműves ötletek

  6. madárodú/madáretető készítés (vagy felrakás)

  7. madáreleség készítés (madáreleség, zselatinnal összeragasztva süti szaggató formákban megdermesztve)

  8. karácsonyfadísz készítés, karácsonyi dekoráció készítés (papír csillag, ajtódísz, fa szelet dekoráció, sógyurma, régi ruhákból varrt díszek)

  9. szegfűszeges narancs

  10. méhviasz gyertya készítés

  11. báb készítés

  12. karton házikó készítés

  Kültéri programok

  13. lámpásban teamécses gyújtás az udvaron/parkban

  14. esti karácsonyi fény nézős séta a belvárosban

  15. erdei csipkebogyó és termés gyűjtés

  16. karácsonyi vásár

  17. szánkózás

  18. adventi koncert, táncelőadás, bábszínház 

  Egyéb

  19. Karácsonyi fotózás

  20. Diavetítés vagy árnyjátékozás (papírból kivágott hurkapálcikára ragasztott figurák zseniálisan látszanak a falon egy erős lámpával vagy a telefon vakujával

  21. Bábszínház

  22. Karácsonyi zenehallgatás (próbáljátok ki, hogy csak a zenét hallgatjátok, nem csináltok semmi mást pár percig, még az is lehet, hogy táncra is perdültök) és közös éneklés

  23. Karácsonyi mesék, téli mondókák

  24. Ajándék készítés a rokonoknak/ barátoknak: narancsdzsem,  csipkebogyó lekvár (csak nagyobb és türelmes gyerekekkel), képeslap készítés

  Az élményekről szóló adventi készülődés és várakozás legjobb része, hogy teljesen rugalmasan igazíthatod a napi teendőkhöz és a hangulatodhoz. Amikor tele vagy energiával akkor belevághattok egy nagyobb projektbe, egy lustább napon elég csak zenét hallgatni vagy elmesélni egy mesét/diafilmet vetíteni. A legfontosabb, hogy te is jól érezd magad a programok alatt, ha csak 5 percig sikerül a gyerekekkel adventezni az is elég, a lényeg, hogy az az 5 perc az csak rólatok és a karácsonyvárásról szólhat. 

  Ha pedig már a karácsonyi ajándékokon agyalsz, kukkantsd meg a Csiriboot, ahol összegyűjtheted és a rokonokkal megoszthatod, hogy mi lenne a legjobb ajándék számotokra, sőt szuper ajándékötletekkel is készülünk nektek hamarosan!