Skip to main content
Egyéb kategória

Ajándékozás gyerekekkel – 10 ok, amiért hálásak lesztek magatoknak, ha írtok kívánságlistát

By 2023.01.21.No Comments

Szédültél már el játékboltban a hatalmas kínálattól? Tudatos anyukaként sokszor a fejünket fogjuk, hogy mennyi rossz minőségű, környezetszennyező vagy egyszerűen a nevelési elveinkkel szembemenő játékot lehet kapni. És ha ezeket mi még el is tudjuk kerülni, ajándékként sokszor bekerülnek ezek a termékek a lakásba.

A családi kommunikáció megkönnyítéséért a legjobb, ha írsz egy kívánságlistát. Úgyhogy hoztunk nektek 10 okot, amiért imádni fogjátok magatokat, ha szülőként kívánságlistát írtok.

Mi az a kívánságlista?

Egy helyen összegyűjthetitek, hogy mi lenne számotokra a tökéletes ajándék, mire van igazán szükségetek. Ezt a listát megoszthatjátok bárkivel, így megkönnyíthetitek a rokonok és barátok dolgát szülinapok vagy karácsony előtt. Így az ajándékozó olyan ajándékot vehet, amit ő is szívesen ad, és biztos jó szolgálatot tesz.

Honnan jött a kívánságlista?

Itthon még csak most kezd elterjedni, hogy összeírjuk mit tartunk jó ajándékötletnek, míg a nyugati országokban már természetes a kívánságlista vezetése, amit aztán megosztanak az ismerősi körben. Így ha babalátogatásra, szülinapra vagy épp lakásavatóra kerül sor, tudják milyen ajándékkal kedveskedjenek.

A kívánságlistával mindenki jól jár

Kinek jó valójában a kívánságlista? Erre szokták mondani, hogy win-win helyzet: ti biztosan olyan ajándékot kaptok, amilyet elképzeltetek. A többieknek pedig nem kell órákat az ajándékvásárlással tölteni és jó érzés olyan dolgot vinniük, amiről tudják, hogy telitalálat. No de jöjjenek végre az előnyök:

10 ok, amiért írjatok kívánságlistát

1. Megkönnyíti a rokonok dolgát

Gondoljunk bele, hogy ajándékvásárlásnál nem gyakorló anyukaként (hát még szingli nagybácsiként!) mennyi döntés és kérdőjel előtt áll az ember egy több ezer játékkal teli játéküzletben. „Mit? Mekkorát? Milyen anyagból? Milyen színűt? Milyen készségeket fejlesszen? Már neki való? Ez ugye még nincs meg?”- záporoznak a kérdések, amik aztán egyre inkább elbizonytalanítanak. A rokonoknak, barátoknak szuper segítség, ha van egy ötletgyűjtemény, amiből tudnak válogatni, és ti is biztosan örülni fogtok neki.

2. Környezetvédelem

Akármerre járunk vásárlásra akarnak bírni a profi marketing kampányok, és érthető, hogy elcsábulnak az emberek. Ám ha fontos a szülőknek a környezetvédelem, akkor egy kívánságlistával a rokonokat is környezetbarátabb, fenntarthatóbb anyagokból készült, hazai kisvállalkozásokat támogató termékek megvásárlása felé lehet fordítani. Ahelyett, hogy a multik tömeggyártott, műanyag, sokszor rossz minőségű termékeit vásárolnák meg.

3. Ez már megvan

A szülőkön kívül senki sem tudja számontartani, hogy milyen játékok vannak a családban. Már megvan ez a társas? Netán ugyanazt hozta mindkét nagymama? Mindez elkerülhető egy kívánságlistával.

4. Mondd el!

Ha kicsit is ismerős az érzés, hogy ajándékba encsembencs dísztárgyat kaptok a nagyszülőktől – amit aztán nem győztök a szekrény legmélyebb sarkába száműzni -, akkor üzenjük, hogy van megoldás! 

Nem kell szélmalomharcnak lennie, ha ti a fajátékokat részesítitek előnyben, de a többiektől folyton műanyag játékokat kaptok. Ha eleve összegyűjtitek, hogy mik a jó ajándéktippek, az csak jól tud elsülni.   

5. Őszinte öröm

Nehezen tudunk a másik fejével gondolkodni. Főleg, hogyha nem veszünk részt a mindennapjaiban. Mivel a kívánságlistát ti állítjátok össze, ezért garantált, hogy olyan ajándékot fogtok kapni, aminek biztosan örültök.

Ha például kinéztetek egy kék színű, fa cirkuszi kisvonatot, a többiek a listáról két kattintással meg tudják venni. Ajándékot adni jó, jó ajándékot adni még jobb!

6. Ne a drága ajándékokról szóljon az ünnep!

Azon kívül, hogy időt spórolhatunk a rokonoknak, bizony a pénztárcájuk is örülni fog, ha egy kívánságlistáról válogathatnak. 

Sajnos sok kereszt- vagy nagyszülő úgy érzi, hogy a csöppség iránt érzett szeretetét abban kell kifejeznie, hogy megveszi a legdrágább ajándékot. Azonban attól még, hogy valami többe kerül, még nem lesz feltétlenül jobb. (Sőt!)

Ezzel szemben, ha olyan ajándékot adnak, aminek valóban örülni fognak a gyerekek, mindenki boldogabb lesz és a rokonoknak sem kell tovább nyújtózkodniuk, amíg a takarójuk ér.

Szóljon az együtt töltött idő a közös élményekről és ne a drága ajándékokról.

7. Fogjunk össze!

Egy kívánságlista abban is segíthet, hogy koordinálja a családot.

Tegyük fel, hogy a gyerekek mindennél jobban szeretnének egy igazi, nagy trambulint. Valószínű, hogy ez túl nagy kiadás lenne csak egy rokonnak. Viszont ha összefog a család, akkor közösen – a költségeket elosztva – egy igazán maradandó, örömteli meglepetést okozhatnak a gyerekeknek.

8. Szép gyerekszoba

Megkockáztatjuk, hogy találkoztatok már olyan képpel (mondjuk épp a Pinteresten), amilyen gyerekszobát egy az egyben elfogadnátok. És bár sokszor nem a valós állapotot mutatják, valami hasonlót csak úgy lehet elérni, ha tudatosan vásárolunk és nem rakjuk tele a szobát akármilyen bútorokkal, tárgyakkal.

Viszont mit kezdetek azokkal a dolgokkal, amiket ajándékba kaptatok? Nem fogjátok kidobni csak azért, mert nem illik a szobához. Viszont tehettek ellene! Ha írtok egy kívánságlistát, amiben pontosan megadjátok, hogy milyen játék illene a nyitott polcra, akkor nem kell letenni a szép gyerekszoba gondolatáról!

9. Ahány ház, annyi nevelési elv

Hoztunk két példát alternatív pedagógiai irányzatokból: A Montessori nevelésben az élethű állatfigurákat ajánlják. Ezzel szemben a Waldorf babák arca direkt nincs részletesen kidolgozva, hogy a gyerek a saját hangulatát vetíthesse rá. 

Emellett sok szülő nem szeretné, hogy a gyermekei Barbie babákkal játsszanak, mivel téves testképet és nőideált sugallnak. 

Azonban a rokonoktól nem lehet elvárni, hogy beleássák magukat a szülők szívéhez legközelebbi pedagógiai irányzatba, mégis konfliktusokat okozhat, ha olyan játékokat, tárgyakat kap a picúr, amik szembe mennek a nevelési elvekkel.

10. Nincs többé “majd belenő”

Szinte minden családban hagyomány ruhát ajándékozni az újdonsült szülőknek. És bár ez egy kifejezetten hasznos szokás, sajnos a ruha mérete okozhat némi problémát. Szülőként nem túl ideális felhalmozni rengeteg olyan ruhaneműt, ami vagy múlt héten jött volna rá a babára vagy pedig fél év múlva lesz majd jó.

Azonban, ha egy kívánságlistán feltüntetitek, hogy milyen ruhát milyen méretben szeretnétek, akkor a rokonok is viszont fogják látni a csöppségen, amit ők hoztak ajándékba.

...

Még mielőtt magadhoz ragadnátok egy papírt és tollat, hogy összeírjátok a gyerekek kívánságlistáját, hadd osszunk meg egy jobb megoldást: a Csiriboo-t. Ezzel az ingyenes kívánságlista weboldallal könnyedén összegyűjtheted az ajándékokat, aminek örülnétek. Bármilyen webshop linkjét beilleszthetitek, de ti magatok is megadhatjátok az ajándék paramétereit, ha a rokonokra bízzátok a keresgélést. 

Sőt mi több, kerestünk nektek felelős, magyar kézműveseket, akik minőségi gyermektermékeket gyártanak. Így akár ötletgyűjtésre is használhatjátok a Csiriboot.

Leave a Reply